Ciorba de perisoare cu bors (pui sau porc)
Ciorba de perisoare cu bors. Reteta ciorba de perisoare de pui sau de porc. Reteta clasica, traditionala, ca la bunica.
Invata sa gatesti aceasta ciorba de perisoare si iti garantez ca o vei gati foarte des! Iti plac ciorbele? Atunci ai nimerit unde trebuie.
Ciorba cu perisoare cu bors clasica (borsul de perisoare) este una din preferatele mele si o gatesc destul de des, fix precum am invatat de la bunica. Este probabil cea mai gatita ciorba in traditia romaneasca.
Ingredientele pot diferi de la o regiune la alta. De asemenea, in loc de bors se poate folosi pentru acrit zeama de lamaie, fiertura de corcoduse vara si zeama de varza iarna.
Este usor de facut chiar si pentru incepatori in ale gatitului. Puteti folosi carne de pui, de porc sau amestec dupa gustul fiecaruia sau pentru variatie. Cu carne de porc iese mai gustoasa.
Vara folosesc rosii coapte si dulci tocate marunt, iarna rosii cubulete la cutie si putina pasta de rosii daca e cazul.
Imi place sa folsosesc un bors cat mai acru la ciorbite, care in contrast cu leusteanul proaspat tocat imi stimuleaza la maxim papilele gustative si imi confera amintiri placute din copilarie si o stare de bine.
Daca sunteti iubitori de ciorbite, puteti sa aruncati un ochi si la alte bunaciuni ca ciorba de rosii cu dovlecei sau delicioasa ciorba radauteana.
Sa incepem deci sa pregatim ciorbita noastra delicioasa!
Ingrediente Reteta Ciorba De Perisoare Cu Bors
- 1 kg carne de tocata de pui/porc/amestec
- un ou mai mare, 3-4 linguri orez
- 3-4 cepe medii
- 2-3 morcovi
- 1 telina potrivita
- 1 ardei gras rosu sau verde
- 2-3 cartofi (optional)
- 1 radacina patrunjel
- 1 conserva rosii cubulete sau 2-3 rosii taiate marunt
- 400-600 ml bors dupa gust
- 1 leg. patrunjel, 1 leg. leustean
- delikat fara monoglutamat (optional)
- sare, piper
Preparare Ciorba De Perisoare Cu Bors
Incepem prin a pune pe foc la foc mic o oala cu 3-4 litri de apa la incalzit. Asta ne va ajuta sa nu pierdem timp si sa nu scadem temperatura procesului de gatit.
Pasul 1: pregatim amestecul pentru perisoare
Intre timp, ne apucam sa facem amestecul pentru perisoare. Intr-un castron amestecam carnea tocata cu o ceapa tocata foarte marunt si orezul spalat in prealabil si putin zvantat.
Asezonam de sare si piper si adaugam oul si putin patrunjel tocat (optional).
Amestecam bine pana ce se omogenizeaza toata compozitia, acoperim cu folie alimentara si dam deoparte la rece deocamdata.
Pasul 2: curatam, radem si tocam legumele si ceapa
Spalam si curatam legumele. Ceapa si ardeiul le tocam marunt, legumele le dam prin razatoarea mare.
Luam apoi oala in care vom face ciorba (6-8 l) si o punem pe foc cu un strat subtire de ulei cat sa acopere fundul oalei. Lasam sa se incalzeasca bine si punem intai ceapa la calit.
Cand a devenit sticloasa si incepe sa miroasa un pic a prajit, adaugam ardeiul tocat si restul de legume date prin razatoare, amestecand cu grija sa nu se prinda cu o lingura de lemn.
Lasam legumele la calit 5-6 min. pana cand se inmoaie bine si lasa o zeama frumos colorata. Avem grija sa nu se lipeasca.
Acum este timpul sa le acoperim cu apa calda pe care o aveam pe foc si amestecam bine. Potrivim cu un pic de sare si lasam sa fiarba la foc mic, acoperind oala cu un capac, dar nu ermetic.
Lasam la foc potrivit sa inceapa sa fiarba legumele. Avand in vedere ca apa era deja fierbinte, vor incepe sa fiarba destul de repede.
Pasul 3: formam si adaugam perisoarele in oala
Este timpul sa ne ocupam de perisoare. Scoatem castronul de la rece si cu ajutorul mainlor umezite in apa rece formam perisoarele dupa marimea dorita.
Formam perisoare de marime egala pe cat se poate, invartind bine intre palme pana se omogenizeaza frumos si nu prezinta asperitati.
Punem deci perisoarele astfel formate in oala cu legume care intre timp au inceput sa fiarba frumos. Bunica le mai dadea si prin faina, dar eu nu le dau. Ingroasa zeama si chiar se poate si fara, e mai sanatos.
Se va face o usoara spuma pe care avem grija sa o indepartam cu spumiera de vreo cateva ori. Focul va fi tot timpul usor spre mediu, nu lasati focul mare ca zeama va iesi tulbure.
Oala sa fie acoperita partial, sa poata iesi aburul.
Pasul 4: pregatim si adaugam cartofii, rosiile si borsul
Dupa 15-20 de minute adaugam cartofii taiati cuburi mai mari. Dupa alte 5-7 min. adaugam rosiile cubulete si potrivim de gust cu delikat (optional).
In final adaugam borsul – eu il pun direct in oala, altii prefera sa-l fiarba separat. Gustati-l intai. Daca este foarte acru, puneti intai aprox. o cana, invartiti in ciorba si gustati.
Aici cantitatea este dupa gust si calitatea borsului.
Unele sunt foarte acre, iar altele abia se simt. In functie de cat de acra va place ciorba, adaugati pana ajunge la gustul preferat. Mie imi place acrita bine. 🙂
Mai lasam sa dea si borsul cateva clocote, 5-10 min. Gustati o perisoara si vedeti daca e indeajuns de fiarta.
Daca-i totul OK, stingeti focul si presarati din abundenta patrunjel si leustean tocate marunt.
Cu ce se poate acri ciorba de perisoare?
Ciorba de perisoare se acreste de regula cu bors, dar bunica mai folosea vara zeama de corcoduse pentru acrit ciorbele si iarna folosea uneori zeama de varza.
Puteti folosi pentru acreala si otet sau zeama de lamaie la servire, dar borsul ramane cea mai gustoasa acritura.
Se pune fidea in ciorba de perisoare?
Se poate pune fidea sau chiar taitei. E o idee buna pentru variatie, mie imi plac mult taiteii si-i adaug la ciorbe sau supe de multe ori.
Se pot face de casa dintr-un ou si 100g de faina, sau ii putem cumpara gata facuti.
Servire Ciorba De Perisoare
Ciorba de perisoare cu bors este gata! Serviti in boluri individuale cu ardei iute alaturi.
Aceasta ciorba de perisoare se poate servi si cu smantana, mai ales a doua zi cand isi mai perde din acreala.
Serviti cu placere si cu muuulta pofta. Este cu adevarat delicioasa, plina de culoare si vitamine.
Nu uita sa salvezi aceasta reteta in Pinterest si daca-ti place indeajuns, da si un share!
Pofta buna!
Alte retete delicioase pe care sa le gatesti familei tale:
- Supa de pui cu galuste (gustoasa, nutritiva)
- Ardei umpluti cu carne si orez (reteta fabulos de savuroasa)
- Varza calita cu carne sau costita afumata (favorita tuturor)
Ciorba De Perisoare Cu Bors (Pui sau Porc) Ca La Bunica
Ingredients
- 1 kg carne tocata pui (vita, porc sau amestec)
- 1 buc ou
- 3-4 linguri orez (spalat si zvantat)
- 3-4 buc ceapa
- 2-3 buc morcov
- 1 buc telina potrivita
- 1 buc patrunjel radacina
- 1 buc ardei gras
- 2-3 buc cartofi (optional)
- 1 conserva rosii cubulete (sau 2-3 rosii mari taiate marunt)
- 400-600 ml bors (dupa gust)
- 2 legaturi verdeata proaspata (patrunjel+leustean)
- sare, piper (dupa gust)
Instructions
- Punem la foc o oala cu apa (3-4L) pentru a avea apa calda la indemana. Pregatim amestecul de perisoare. Amestecam intr-un vas: carnea tocata impreuna cu 1 ceapa tocata marunt, orezul spalat si zvantat, sare, piper, patrunjel verde tocat marunt si ou. Amestecam bine totul si dam la rece pana pregatim legumele.
- Spalam si curatam legumele. Tocam marunt ceapa si ardeiul. Restul radacinoaselor le dam pe razatoare. Luam o oala incapatoare in care vom face ciorba (6-8L) si o punem pe foc cu 4-6 linguri ulei de gatit. Lasam sa se incinga bine si calim ceapa pana se inmoaie si devine translucida.
- Adaugam peste ceapa calita ardeiul tocat si restul de legume si le calim si pe ele pana se inmoaie si lasa o zeama frumos colorata. Cam 5 minute, amestecand des ca sa nu se prinda.
- Acoperim cu apa calda de mai devreme, potrivim de sare si le lasam sa iarba la foc mediu spre mic, acoperind oala dar nu ermetic. Vor incepe sa fiarba cam in 10 minute. Intre timp formam perisoarele.
- Scoatem amestecul de carne de la rece si cu ajutorul mainilor umezite in apa rece formam bilute de marimea dorita, pe care pe punem pe un suport. Astfel le vom avea facute si le putem pune pe toate odata in ciorba.
- Adaugam perisoarele la ciorbita, cu grija. Se va forma o spuma pe care o vom indeparta de cateva ori cu spumiera. Le lasam apoi sa fiarba tot la foc mic.
- Dupa 25 de minute adaugam cartofii cubulete, dupa alte 5 minute rosiile. Mai lasam sa fiarba pana cand sunt aproape patrunse perisoarele, inca 10-15 minute. Moment in care adaugam si borsul si lasam sa fiarba impreuna ultimele 10 minute.
- Cand au fiert perisoarele, verificam de sare si acreala. Daca totul este potrivit, stingem focul. Presaram leustean si patrunjel verde proapat tocate si servim cu ardei iute si smantana (optional).